De flesta rengöringsprodukterna som säljs i affärerna är alldeles för starka och irriterande för ansiktets känsliga hud. De innehåller skadliga kemikalier och ämnen som parabener och mineraloljor. Det vill man inte smörja in sitt ansikte med. Använd istället produkter med så lite onödiga tillsatser som möjligt, helst ekologiska med naturliga ingredienser. Du kan även tillverka dina egna hudvårdsprodukter enkelt och billigt. Jag kommer tipsa om olika produkter som jag tycker är bra och även lägga ut recept på behandlingar du kan göra själv hemma med hjälp av ingredienserna från ditt skafferi och kylskåp.

Det som är viktigt att tänka på för att få en vacker, frisk och strålande hy är att ha en regelbuden daglig hudvårdsrutin som passar för din hudtyp. Något som gäller för alla hudtyper är dock att man bör tvätta ansiktet noga varje morgon och kväll med skonsamma produkter och återfukta ansiktet efteråt. Det är viktigt även för de som har fet och oljig hy, för om man torkar ut huden utan att tillföra fukt så rubbas sebumproduktionen i huden och den kan börja tillverka talg okontrollerat och orsaka tilltäppta porer och finnar. Så kom ihåg att alltid återfukta så att huden håller sig balanserad och fin. Men se till att undvika hudkrämer med mineraloljor (t. ex. paraffin, vaselin och petroleum) eftersom de täpper till porerna så huden inte kan andas och det resulterar ofta i finnar.

Förutom din dagliga rengöring kan det vara bra att lägga en ansiktsmask 1-3 gånger per vecka, beroende på din hudtyp. Torr och känslig hud kan behöva en fuktgivande mask någon gång i veckan, medan fet och aknebenägen hud kan behöva en djuprengörande och sammandragande mask ett par gånger i veckan. Djuprengörande masker är baserade på lera och grön lera är särskilt bra för fet hud, rosa lera är bra för normal hud och vit lera passar känslig hud. Det går att köpa olika lertyper i torr puderform som man sedan själv blandar med honung, yoghurt eller grönt té till exempel och applicerar. Det är min personliga favorittyp av ansiktsmask eftersom det inte behövs tillsättas några konserveringsmedel när ansiktsmasken är i en torkad puderform utan den är naturlig och färsk eftersom man blandar till den själv precis innan applicering.

Annonser