Bra för huden

I förra inlägget skrev jag om hur viktigt det är med regelbunden rengöring. Nu tänkte jag tipsa om en rengöringsmetod som har gjort underverk på många av de som testat den. Både för folk med torr hy och även de som har problem med stora porer och acne. Metoden går ut på den logiska slutsatsen att fett löser fett. Man använder sig alltså av olja som masseras in på torr hud under ett par minuter och avlägsnar den sedan genom att lägga en varm, ångande handduk över ansiktet som rengör på djupet för att sedan försiktigt torka av resterna.

Jag själv har fet hud så det kändes konstigt i början att massera in ännu mer fett i ansiktet, men redan efter att ha provat det här bara några gånger märker jag en förbättring. Porerna minskar i storlek och känns mer balanserad.

Hur går det här till mer exakt?
Jo, man börjar med att införskaffa sig ett par oljor. Den ena ska vara ricinolja, som kan köpas antingen på apoteket (man får fråga i kassan för de har den undangömd) eller så kan man köpa den i en hälsokostaffär. Det finns till exempel på Bodystore.se för bara 33 kr och då får man 100 ml kallpressad, vilket är det bästa. Ricinoljan tas inte upp så snabbt av huden så därför är den bra vid rengöring och får upp all smuts ur porerna.
Sedan behöver man en eller två andra valfria oljor att blanda ut ricinoljan med. Man kan välja efter den hudtypen man har, eller experimentera sig fram till en sort som man tycker är bra. Man kan börja med vanlig olivolja eller solrosolja och även tillsätta t ex jojobaolja eller tistelolja. Det som man ska tänka på är att välja en kallpressad olja, då de är extra närande för huden.

Proportionerna man rekommenderas gå efter är:
Fet hud: 30% ricinolja / 70% annan olja (t ex olivolja)
Normal hud: 20% ricin / 80% annan
Torr hud: 10% ricin / 90% annan

Nu när du har blandat till din rengöringsolja är det bara att sätta igång! Ta en lagom stor klick (typ som en enkrona) och fördela jämnt över ansiktet (du behöver inte göra rent det från smink och sånt innan, kör på direkt på torr, ej fuktad hud) och massera. Massera med mjuka rörelser, men ändå ett fast tryck. Under tiden du masserar kan du passa på att koppla av och tänka på något annat, det blir lite som att vara på SPA 😉
När du har masserat ett par minuter är det dags att skölja bort all smuts som har masserats ut ur huden. Ta en handduk och blöt ner den med varmt vatten, tillräckligt varmt för att den ska ånga, men inte så varmt att du bränner dig. Lägg handduken över ansiktet minst en minut eller tills den börjar svalna, och torka försiktigt. Upprepa handduksproceduren ett par gånger så att smutsen kommer bort ordentligt. Avsluta med att skölja ansiktet med kallt vatten för att stänga porerna och lägg eventuellt på en ansiktskräm om huden känns torr.

Huden kanske ser lite röd och irriterad ut direkt efter, men när du vaknar nästa morgon så kommer den vara superfin. Den här rengöringen kan man göra varje eller varannan kväll beroende på vad man har lust med. Men alltså inte oftare än en gång om dagen, och det funkar bäst att göra det på kvällen av praktiska skäl.

Den här metoden kanske inte funkar för alla men det är verkligen värt att prova! Det är billigt eftersom oljorna räcker länge. Och du slipper stödja skönhetsindustrin och deras vinstbesatta företag. Naturligt = Bäst!

Annonser