Kollar du på innehållsförteckningen på de flesta skönhetsartiklarna kommer du finna en eller flera av nedanstående ämnen. Dessa ämnen är skadliga för huden på olika sätt och vissa är giftiga för miljön och andra kan även skada kroppens funktioner och bland annat göra det svårt att få barn. Ganska allvarliga saker med andra ord, inget man vill utsätta sin kropp för. De här farliga ingredienserna används eftersom de är billiga, istället för att lägga pengar på välgörande innehåll så gör företagen dyra reklamkampanjer för att locka köpare effektivt och använder så billiga ingredienser som möjligt för att tjäna så mycket pengar de kan. Som konsumenter har vi makten att välja bort de produkter som är skadliga och istället använda skonsammare medel som verkligen är bra och fungerar.

Några av de vanligaste dåliga ingredienserna är:

Mineraloljor. Det här är en väldigt vanligt förekommande ingrediens som inte innehåller nyttiga mineraler, fast man kanske kan tro det när man ser namnet. Mineraloljor utvinns ur råolja som man även gör exempelvis bensin och asfalt av. Det kommer alltså inte från några förnyelsebara källor. De två vanligaste namnen på mineraloljor är Vaselin och Paraffin. De är mycket dåliga för de täpper till porerna och stör därmed hudens egna funktioner. De här oljorna hindrar även hudens upptagning av vitaminer. När man använder mineraloljorna mjukar de upp huden tillfälligt men eftersom hudens eget återfettningssystem slutar fungera som det ska så krävs tätare påstrykningar för att bibehålla mjukheten. Den som vill bli av med denna ovana (som till exempel lipsylberoendet) bör avstå från produkter med paraffin/vaselin i ett par veckor för att huden ska hinna återhämta sig. Mineraloljor innehåller inga näringsämnen och är miljöbelastande och förorenande.
Namn på mineraloljor i innehållsförteckningen: paraffinum liquidum, paraffinvax, paraffin, vaselin, silicon, medicinsk vitolja, petrulatum, meticon, dimeticone

Parabener. Den här ingrediensen används som konserveringsmedel i olika produkter, som t ex ansiktskrämer. Enligt många rapporter de senaste åren kan vissa parabener ge allergiska reaktioner på känslig hud. En del har även visat sig vara hormonstörande. De flesta parabener är inte farliga för miljön, ett undantag är Butylparaben. Den paraben som är minst bra för huden är Bensylparaben.

Sodium Laureth Sulfate (SLES). Finns oftast i tvålar och schampon på grund av dess löddrande egenskaper. Den är negativ laddad vilket bildar statisk elektricitet vid kontakt av hud och hår som också har negativ laddning. Den är uttorkande och irriterande på huden.

Sodium Lauryl Sulfate (SLS). Finns i många tvålar och schampon, har avfettande och skumbildande egenskaper och är billig. Kan utgöra upp till 50% av en enda produkt. Verkar irriterande på huden då enzymnivån i huden höjs och orsakar rodnader och svullnader. Kan orsaka akne eller vara uttorkande och leda till att huden flagar. SLS är svagt allergiframkallande, cancerframkallande och reprodukttionsstörande enligt Naturskyddsföreningen.

Zinkpyrition ingår som aktiv ingrediens i många mjällschampon då det dödar mjällsvampen. Tyvärr är zinkpyrition mycket giftigt för vattenlevande djur och framförallt fiskar och skaldjur och har orsakat minskade bestånd.

Ftalater är en vanlig ingrediens i parfym, deodorant och hårspray. De används dock främst vid mjukgöring av plast. DEHP och DBP är två varianter av ftalater som klassats som reproduktionstoxiska av EU och förbjöds av den orsaken 2002. Den här ingrediensen har alltså en konstaterad effekt på förmågan att få barn och är farlig för gravida.

Polyakrylamid är en vanlig fuktbindare i hudvårdsprodukter. Det framställs ur akrylamid, som bland annat förbjöds som tätningsmedel i Hallandsåsen för att det orsakade hjärnskador hos tunnelarbetarna. Det är giftigt och cancerframkallande.

Trietanolamin är en vanlig ingrediens i removers och är ph-neutraliserande. Det förekommer även i hudvårdscremer. Trietanolamin anses giftigt om det används för ofta.

PEG är en serie av syntetiska kemikalier med misstänkta negativa effekter.

Alkohol är antiseptiskt, kraftigt uttorkande och allergiframkallande. Används ofta istället för traditionella konserveringsmedel. För att ha den effekten krävs en stor mängd alkohol upp till 20 % som är vanligt i bland annat toners.

Källor:

http://www.renskonhet.com/

http://www.shenet.se/

http://www.naturskyddsforeningen.se/

http://www.salongk.se/artiklar/2010/02/03/80451517/index.xml

http://www.realself.com/

Många av kemikalierna som används i hudvårdsprodukter är inte tillräckligt testade så man vet inte säkert vilka effekter de har på hälsan i längden. Därför är det klokt att välja så naturliga produkter som möjligt, helst oparfymerade och ekologiska. Om man har ork kan man tillverka egna produkter, och det finns även enkla hemma-spa tips man kan använda sig av som även finns här på Naturligt Vacker.
Välj naturen
Annonser