Ägg är inte bara nyttigt att äta, det är även nyttigt för huden. Äggvita är rikt på protein och andra näringsämnen.

En mask gjort på äggvita är bra mot fet hy och stora porer, då den har en sammandragande effekt. Det gör att den även ger en tillfällig effekt mot rynkor. Börja med att separera äggvitan från äggulan och vispa äggvitan lite fluffig med en gaffel. Det går enklare att vispa till bubblor om man tillsätter lite salt, dock inte för mycket.  Det behöver inte bli maräng-fluffigt, bara det börjar bildas bubblor så är det bra. Se till att ha rengjort ansiktet och händerna ordentligt och doppa sedan fingrarna i äggvitebubblorna och gnid in på ansiktet med milda cirkel-rörelser. Lagret ska inte bli för tjockt, då tar det lååång tid innan det torkar, nöj dig med ett ganska tunt lager. Det tar ca 10 minuter tills masken har torkat. Skölj av den med ljummet vatten och återfukta huden med en fuktighetskräm.

En annan variant på den klassiska äggvitemasken är att blanda äggvitan med lika delar flytande honung och pressad citron. Smörj in ansiktet som vanligt och låt stelna och gör som i det ovanstående receptet. Både citronsyra och C-vitamin i citronsaften ger en peelingeffekt på huden och är sammandragande.

Äggulan kan också användas som en ansiktsmask och har mer fuktgivande egenskaper. Äggula är närande och passar torr hy. Den innehåller lecitin och svavel som är bra för huden. Det går att använda äggvitemasken först och sedan applicera äggula som en fuktighetsmask så får huden en komplett behandling.

Det går inte åt så mycket ägg till en ansiktsmask så resterna som blir över kan du göra en omelett av och äta upp!

Annonser