De olika borstarna du använder när du sminkar dig behöver rengöras ibland. Det är lätt att glömma bort det, men gamla sminkrester och annan smuts gör att det gror bakterier i borstarna och det kan ge utslag när de kommer i kontakt med huden. Särskilt viktigt att rengöra ofta är borstar du använder runt ögonen och borstar som du använder flytande smink med, t ex flytande foundation, eftersom fukt gör att bakterier växer snabbare. Borstar till puder behöver därför inte rengöras lika ofta, men jag brukar rengöra dom ungefär varannan vecka ändå.

Ett bra tips på hur man enkelt, billigt och naturligt kan rengöra sina borstar är att använda vanligt diskmedel och olivolja (eller nån annan liknande olja). Diskmedlet behövs eftersom det dödar bakterierna och rengör, och oljan återfuktar borststråna så att de inte torkar ut och blir dåliga.

Du behöver

Du behöver även en tallrik eller något annat som du kan hälla ut oljan och diskmedlet på.

blanda

Häll ut en liten klick olja och diskmedel och ta din smutsiga sminkborste och rör runt den i blandningen så den tar upp rengöringen.

rengör

Rengör borsten och arbeta upp ett skum så att smutsen löses upp.

Avsluta med att skölja borsten noggrant och torka den helst upp och ner genom att hänga den någonstans eller lägga dem mot en handduk så att vattnet droppar nedåt och inte in i borstens fäste, för då kan klistret som håller borststråna på plats bli dåligt. Nu är borstarna rena igen!

skölj

Obs: Det här sättet att rengöra borstar funkar bäst till syntetborst och naturfiber. Har du borstar av hår, från typ get eller så, är det bäst att använda vanligt schampo, så håller de sig mjuka och fina.

Annonser