Inte bara huden mår bra av att behandlas naturligt. Håret och hårbottnen förtjänar också omvårdnad och eftertanke när du väljer dina hårprodukter.

faith in nature

1. Välj rätt schampo och balsam för din hårtyp. Jag använder serien Faith In Nature som jag köper hos Bodystore.com. De har flera olika varianter för att passa olika hårtyper. Jag använder det Ekologiska Aloe Vera-schampot och Hampa-balsamet och de passar torrt och skadat hår.  Jag har märkt stor skillnad sedan jag bytte till naturligt schampo och balsam då mitt hår blivit lenare och starkare och hårbottnen har blivit mer balanserad.

2. Tvätta inte håret med schampo oftare än varannan/var tredje dag. Det behövs inte och schampo sliter på håret i onödan när man använder det ofta. Massera hårbottnen ordentligt när du schamponerar så får du igång cirkulationen och håret växer bättre. Använd balsam i hårtopparna, ej i hårbottnen, och låt det gärna verka 5 minuter och kamma igenom för bästa effekt.

3. Avsluta hårtvätten med att skölja det i iskallt vatten. Det gör håret extra glansigt. För att maximera den här glanseffekten finns det ett till billigt knep: blanda 1 del äppelcidervinäger med ca 8 delar kallt vatten och skölj håret med som avslutning. Det är bra att skölja hårbottnen med också eftersom det återställer pH-värdet och ger fin glans. Billigt substitut till glasspray, en flaska kostar bara ca 15 kr i mataffären och räcker länge. Lukten försvinner när håret torkat.

4. Gör en inpackning 1 gång i veckan. En variant man kan göra själv är att blanda 1 del av ditt balsam med 1/4 del honung och 1/4 del aloe vera gel. Du kan även ha i en olja, som olivolja för att göra inpackningen extra vårdande. Har du tillgång till en bastu är det bra att sitta med inpackning eller balsam i håret där eftersom värmen gör att den tas upp av håret bättre. Har du ingen bastu kan du värma upp en handduk i mikron eller med hett vatten och vira runt håret.

toppa håret

5. Toppa håret regelbundet. Håret växer ca 1 cm i månaden och topparna slits med tiden. Skadorna sprider sig ofta upp längst med hårstrået om man inte trimmar topparna regelbundet. Håret är död vävnad så balsam och inpackningar gör inte så att skadorna läker, utan reparerar dom bara tillfälligt så att de ser jämnare ut. Om du bara har enstaka hårtoppar som är skadade så kan du själv klippa av 1 cm av det skadade hårstrået när du upptäcker en sån skada, använd i så fall en riktig frisörsax eftersom vanliga saxar är för slöa och skadar håret. Har du många skadade hårstrån är det nog dags att gå till frisören.

6. Behandla ditt hår varsamt. Undvik att föna och platta eftersom det sliter på håret. Undvik stylingprodukter, man behöver inte använda dem varje dag. Borsta inte håret när det är blött, red ut det försiktigt med fingrarna eller en gles kam istället. När du har duschat – gnugga inte håret torrt med en handduk utan krama ur vattnet försiktigt istället, annars blir det matt och risigt. Rör du dig mycket när du sover kan det vara en god idé att fläta håret eller vira in det i en sjal, så slipper du få en massa tovor. Välj hårsnoddar utan metall eftersom de rispar upp håret. Välj släta accessoarer istället.  Borsta håret med en naturborste av t ex svinhår från hårbottnen och utåt så fördelar du det nyttiga naturliga fettet som produceras i hårbottnen ut över hårstrået och det bildar en skyddande hinna och gör håret glänsande.

Det här är enkla tips som man lätt kan göra till rutiner och kommer göra håret starkt och vackert. Att dessutom leva hälsosamt med en varierad kost och regelbunden motion är bra för håret och resten av kroppen. B- och E-vitaminer är extra nyttiga för håret. Öljästtabletter är ett ganska billigt kosttilskott som innehåller massor av nyttiga b-vitaminer. Att äta mycket nyttiga fetter är också bra och gör håret extra glansigt. Nyttiga fetter är exempelvis Omega 3 som finns i fet fisk (lax, makrill, sill) och fett från fröer, nötter och avocado är också toppen för håret och huden.

Annonser