Äppelcidervinäger brukar man mest ha till olika dressingar vid matlagning, men i själva verket är det användbart till så mycket mer. Äppelcidervinäger är ett naturligt hudvårdsmedel som stimulerar hudfunktionerna, ökar blodgenomströmningen, ger huden spänst och lyster och har en i största allmänhet uppfriskande och stärkande inverkan.

Naturlig deodorant med äppelcidervinäger
Efter att man har duschat kan man gnida in armhålorna med ett tygstycke som doppats i äppelcidervinäger. Det är både vårdande för huden och verkar hämmande på de bakterier som ger upphov till dålig lukt.

Ansiktsmask med äppelcidervinäger och jordgubbar för oren och fet hud
Den här masken renar, lugnar och avfettar oren hy. Vinägern fungerar uppfriskande, skyddande och desinficerande.
-Krossa 5 jordgubbar med en gaffel i en skål och tillsätt 3 msk äppelcidervinäger.
-Låt blandningen dra i 2-3 timmar och sila sedan bort vätskan.
-Lägg en ansiktsmask av jordgubbssmeten och låt den sitta på minst 20 minuter, det går även bra att ha den över natten.
-Tvätta sedan ansiktet och återfukta med fuktkräm.

Ansiktsvatten för oren och fet hy
Blanda lika delar mineralvatten och äppelcidervinäger och badda ansiktet med den här lösningen dagligen efter din vanliga ansiktsrengöring och innan du återfuktar ansiktet med fuktkräm.

Avocado-vinägermask för torr och gammal hy
Du behöver 2 äggulor, 2 tsk äppelcidervinäger, 2 msk olivolja, 2 tsk fruktkött från en mogen avocado och 1 tsk citronsaft.
-Vispa äggulorna till skum och droppa under omrörning i vinäger och olivolja.
-Mosa avocadoköttet med en gaffel och blanda i det och citronsaften i äggblandningen.
-Vispa ihop alltsammans med en mixer och använd omgående på rengjort ansikte. Låt sitta minst 20 minuter eller över natten. Blir det över något av blandningen så kan man förvara den i kylskåpet och använda det igen nästa dag.

Vetekli-vinägermask för alla hudtyper
-Värm 4 msk äppelcidervinäger, men inte så varmt att det kokar.
-Rör i 3 tsk honung och slutligen 2 msk vetekli.
-Tvätta ansiktet noga och lägg på masken och låt den vara på i 20-30 min. Skölj av med ljummet vatten.

Äppelcidervinäger som munvård
Mot dålig andedräkt hjälper det att gurgla sig med 1 glas vatten blandat med 1 tsk äppelcidervinäger. Detta är även bra för att motverka plack och fläckar på tänderna och kan användas som en sköljning efter tandborstning.

Hårvård
När du tvättat håret är det bra att avsluta tvätten med en sköljning med 3/4 l varmt vatten med en tillsats av 1/2 dl äppelcidervinäger. Det gör håret mjukt, glansigt, lättkammat och tar fram din hårfärg. Extra bra effekt blir det om man upprepar det här efter varje hårtvätt. Lukten från äppelcidervinäger som inte är så jättefräsch försvinner efter en liten stund så bli inte orolig.

Annonser