När det gäller djuprengöring av hyn kan man prova att göra en hemgjord ansiktsmask. Använd bara en ingrediens eller blanda flera.

Persiljemaskför blandad och/eller oren hy.
Hacka eller klipp ner en handfull persilja i en mortel eller mixer. Mosa tills den saftar sig och blanda med 1 msk flytande honung. Fördela över väl rengjort ansikte och låt sitta i 15-20 minuter innan du sköljer med kallt vatten.

Yoghurt och äggvitemaskbleker och mjukar upp.
Vispa en äggvita hårt och vänd ner 4 tsk kall naturellyoghurt. Har du torr hy tillsätter du 1 msk flytande honung, eller 1 tsk citronsaft om du har blandhy/fet hy. Låt masken verka i 10-15 minuter innan du sköljer med först varmt och sedan kallt vatten.

Yoghurtmaskför alla hudtyper.
Yoghurt är en bra bas i ansiktsmasker som du kan variera med det mesta. Blanda 4 tsk yoghurt med 1 msk mosad tomat för en lugnande och sammandragande effekt, eller med 1 msk mosad gurka för en stärkande och uppfräschande effekt. En yoghurtbaserad mask bör verka i 10-15 minuter och sköljas med varmt och därefter kallt vatten.

Jordgubbsmaskuppiggande och renande.
En riktig lyxmask är jordgubbsmasken. Den gör underverk för trött hy som behöver piggas upp. Mosa 2 stora jordgubbar eller 4 små (eller ta hallon som har en liknande syrlig effekt) i 4 tsk grädde/mjölk/yoghurt till en smidig konsistens. Klappa in i ansiktet och på halsen och koppla av i 15-20 minuter. Skölj av noggrannt med kallt vatten.

Havremask med äggularenande och mjukgörande.
Havremjöl får du genom att mixa havregryn i en mixer/matberedare/mortel. Blanda 1 msk havremjöl med lite mjölk till en smet. Tillsätt en uppvispad äggula eller ett helt ägg beroende på vad du har hemma i kylen. Låt verka på huden i 10-15 minuter och skölj sedan noggrannt av med varmt vatten och slutligen kallt vatten.

Morotsmaskklarar upp oren hud.
Använd en liten rå morot som är finriven/mosad. Eller koka den i lite vatten först så går det lättare att mosa till en jämn konsistens. Klappa in masken på finnar och blemmor och låt sitta 15-20 minuter. Torka av masken och skölj med först varmt vatten och sedan kallt.

Bananmaskantirynkmask.
Mosa 2-3 bananskivor. Fukta med 1 tsk mjölk om det behövs. Stryk ut över ansiktet och låt sitta 15-20 minuter innan du sköljer med varmt och sedan kallt vatten.

Gurkmaskuppiggande för blek och trött hud.
Ta 2-3 msk finhackad gurka, 2 tsk mjölkpulver och en äggvita. Blanda till en smet och stryk på ansikte och hals. Låt masken sitta kvar i ca 30 minuter innan du sköljer med varmt och sedan kallt vatten.

Annonser