Ibland kan håret kännas flottigt och ofräscht, och man behöver ett sätt att fräscha upp det utan att behöva tvätta det. Att göra sitt eget torrschampo går supersnabbt och ditt hår kommer snabbt se mycket fräschare ut när du använder det. Det är även smidigt att ta med sig på resor om du förvarar det i en tätslutande burk.

Vad är torrschampo?
Torrschampo ersätter vanligt schampo när du inte har tid att tvätta håret. Det är ett pulver som du pudrar över hårbottnen och sedan borstar ur, och det suger upp olja (sebum) och en del smuts och gör att håret ser renare och fräschare ut. Det kan dock inte ersätta en riktigt tvätt eftersom det inte rengör lika bra, utan bör bara användas i undantagsfall som en uppfräschare när man helt enkelt inte hinner tvätta det när man ska iväg någonstans.

Receptet:
Det finns ett antal sätt man kan göra sitt torrschampo på. Det enklaste är att bara använda vanlig majsstärkelse (maizena) eller potatisstärkelse (potatismjöl). Fyll upp ett gammalt saltkar/kryddburk med små hål i på locket så är det lätt att applicera. Eller så kan du göra som jag och lägga 1 krm torrschampo i en tesil och pudra med. Pudra ett tunt lager över hårrötterna och massera in lite försiktigt. Låt det verka ett par minuter så det hinner suga upp fett och smuts, borsta sedan ut med en hårborste av svinborst. Så enkelt och så genialiskt! Var noga med att tvätta borsten efteråt eftersom all smuts och torrschampo fastnar där. En bra metod för detta är att skölja borsten i varmt vatten.


1. Förbered torrschampot

2. Pudra torrschampot över hårbottnen där det ser ofräscht ut. (det ser ut att vara mer än vad det är, det är väldigt tunt pudrat)

3. Massera in torrschampot

4. Borsta ur schampot och smutsen!

Varianter: mixa havregryn till ett fint mjöl och använd som ovanstående. En annan variant är att blanda havremjölet 50/50 med balpulver. Det blir extra uppfräschande och tar bort ofräsch lukt. Om man vill att det luktar riktigt gott kan man även tillsätta lite torkade blommor i förvaringsburken eller lite eterisk olja (bara någon droppe).


Annonser